Excel Report
Excel raporlar Rapor klasörüne yer alan xlsx dosyalarıdır. Özel kural, görüntü adı, ikon gibi tanımlar aynı isimde jSettings uzantısında bir dosyada yer alır. Sadece jSettings dosyası ile de rapor oluşturulabilir. Sadece jSettings ile rapor oluşturma CSV Report ile aynıdır.
Rapor içeriğine iletilen nesne tipini bilmenin ve buna göre raporu düzenlemeniz gerekmektedir. GEODI Pro ile oluşturacağınız raporlarda makro data nesnesi GeodiEntry Array'dir. Mobidi Server Raporları için nesne MobidiEntry Array'dir.
Şablon oluşturma
Yeni bir Excel Şablonu için bir kaç Çalışma Sayfası/Worksheet oluşturmalısınız. Bu sayfalar "Template", "Data" ve dilediğiniz kadar Analiz sayfasıdır.
"Data" : Rapora esas veri buraya yazılacaktır. Nasıl yazılacağı, hangi kolonların yer alacağı ve stil bilgilerinin tanımları "Template" sayfasında belirtilecektir.
İsteğe bağlı olarak oluşturacağınız Analiz sayfaları zamana, konuya göre özet tablo, grafik veya farklı çıktıların tanımlanabilceği sayfalardır. Analiz sayfaları girdi olarak "data" ve diğer analiz sayfalarını kaynak veri olarak kullanabilir. Pivot analizlerde pivot tabloların dosya yüklendiğinde otomatik yenilenmesi gibi seçenekleri kullanmanız işiniz kolaylaştırır.
Raporumuzda kullanacağımız alanların belirtildiği Template sayfasının yapısı aşağıdaki şekilde olmalı. ilk satır kolon başlıklarını belirtmeli ikinci satırda ise içeriği belirleyecek ifade yer almalı. Kolon adları ve değerlerde makro ve yerelleştirme kullanılabilir.
Diğer satılar isteğe bağlı olarak stil bilgilerini içerebilir. Sonraki satırları farklı renklerde yaparsanız yazılım bu stilleri tekrarlar. Yazı stili, hücre stili ve diğer stiller de aynı şekilde tekralanabilir.
Kolon bazlı stilleriniz de bu kurala uyar. Kişi Adını 20 Punto, Tarihi farklı font ve renkte yapmak mümkündür. Yazılım ile birlikte gelen bir kaç örneği incelemenizi ve serbetçe denemenizi öneriyoruz.
İçerikte Excel formülü kullanma
Makro tanımlarının yermediği durumlarda Excel formüllerini de kullanabilirsiniz.
Formüllerin başında çift tırnak kullanılması gerekiyor.
Formüller ingilizce olmalı. Kullanacağınız formüllerin ingilizce karşılığını internet üzerinde bulabilirsiniz.
Hücre adreslerinde satır referansını %row% ile vermelisiniz. Mesela "=YEAR(F2)" yerine "=YEAR(F%row%)" yazmalısınız.
Formüllerin ayıracı varsa her zaman virgül "," kullanılmalı. Örneğin
''=VLOOKUP(F%row%,DATA!A:B,2,)
'=SUM(A%row%;B%row%)
Formül harici kullanılabilecek Değişenler;
%index% -> Gruplama yapıldığında settings sekmesindeki grup makrolarında kullanılabilir.
%counter% -> Gruplama yapıldığında settings sekmesindeki grup makrolarında kullanılabilir.
Pivot, Grafik raporlar hazırlama
Bir Excel raporu alındığında Data isimli yeni bir sayfa oluşacak ve bu sayfada sonuç gösterilecektir.
Data sayfasına referans veren Pivot, grafik içeren sayfalar oluşturabilirsiniz. Excel makroları kullanabilirsiniz. Bu çalışmaları daha kolay yapabilmek için önce bir rapor sonucu alabilir, aldığınız raporu hazırladığınız şablon yerine kullanabilirsiniz.