GEODI Classifier manuel ve otomatik sınıflama için oluşturulmuş bir dizi araçtan oluşmaktadır. Bu sayfada GEODI Classifier merkezi yönetim uygulamasını detaylandıracağız.
Classifier Modülü Konfigürasyon
Proje sihirbazı son sayfada “Sınıflama Araçlarını Etkinleştir” ile aşağıdaki dialog açılır. Bu dialogda sınıflar, kurallar, header, foorter, filigran gibi değerler belirlenebilir. Varsayılan ayarlar herkes için geçerlidir. Kişi, grup, IP veya sınıflama yazılımı bazında kuraları özelleştirebilirsiniz. Hazır sınıf, etiket, panel ve kural tanımlarını kullanabilmek için bir şablon seçerek başlamalısınız.
Sınıflama için tamamen ayrı bir proje oluşturmanız en doğru pratik olacaktır. Bu projenizde veri olması gerekmiyor.
Sınıflar
Bu sekmede sınıf etiketlerini, bunların kurallarını ve eklentiler(Microsoft ofis ve diğerleri) içindeki görünümlerini belirleyeceğiz. Sınıflar en önemli en yukarıya gelecek şekilde oluşturulmalıdır.
ID: Sınıf için özgün bir değer vermelisiniz.
Adı: Sınıfın arayüzlerde görünmesini istediğiniz metnidir.
Kategori: Farklı kategoriler vererek bir sınıflama ağacı oluşturabilirsiniz. Çok sayıda sınıfınız olması durumunda faydalıdır. Varsayılanda boş kalabilir.
Açıklama: Açıklama ile sınıf hakkında bilinmesi gerekenleri not alırsınız. Bu metinler, eklentilerin kullanıcıları için yönlendirici olacaktır. Kullanıcıların sınıflama arayüzünde açıklamalar görüntülenecektir.
Sorgu: İçerik yazılan sorguya uyuyorsa bu sınıf seçilir. GEODI Sorguları geçerlidir. Sorguya uyan dokümanlar otomatik olarak ilgili sınıfı alacaktır. GEODI Classifier kurulumu ile hazır sorgular gelir.
predefined:ClassPII
,predefined:ClassSecret
gibi ön tamımlar sayesinde hemen başlarsınız. Eğer standart tanımdan farklı bir tanıma ihtiyaç duyarsanız mevcut tanımları değiştiğini zaman Panel, Rapor ve diğer kurallar otomatik olarak değişecektir.Etiketler: MS Word, PDF veya ADS etiketler için anahtar ve değerlerini belirlemesiniz. GEODI çok farklı sınıflama araçları ile uyumludur. Bu şekilde mevcut sınıflama şemanızı tanımlayarak kesintisiz bir geçiş sağlayabilirsiniz. Detaylar için GEODI Classifier Etiket Tanımları
Header, Footer ve Watermark değerleri sadece MS Ofis yazılımları için geçerlidir. Eğer kullanıcı bu sınıfı seçerse dokümanın içine seçilen metinler eklenecektir.
Etiketlerin içerisinde sınıflama yapan kullanıcının isim bilgisi gelmesini isterseniz için Etiket içerisine %User% kullanabilirsiniz.
Birden çok satır için metinlerde sonraki satıra geçmek için
\n
kullanabilirsiniz.Örnek :
"Hizmete Özel\nOfficial"
.
Otomatik sınıflamada içerik hiç bir kurala uymuyorsa en son sınıf verilir.
Davranış
Varsayılan Sınıflama kuralları/Politikalar burada verilir. Bu kurallar istemcilerde çalışan bütün ajanlara yaklaşık 20+ dakika içinde otomatik olarak yansıtılır. Kuralları “Özelleştir” ile kullanıcı, grup, IP veya sınıflama aracı bazında değiştirebilirsiniz.
Otomatik Sınıflama:
Otomatik öneri olarak kullanılsın → Otomatik öneri olarak gösterilir
Pasif → Otomatik sınıflama kapalıdır
Otomatik Altında Sınıf Seçilmesin → Otomatik verilen sınıf altında sınıflama yapılamaz
Form Gösterimi : MS Ofis eklentileri için kaydetme/kapatma/yazdırma sırasında sınıflamayı zorlayan diyaloğun açılma kurallarını belirler.
Gerektiğinde Form Göster → Otomatik sınıf verilebiliyorsa veya mevcutta bir sınıfa sahipse açılmaz.
Her Zaman → Her değişiklik sonrasında her zaman form gösterilir.
Hiç Bir Zaman Sadece Manuel → Form sadece manuel tetiklenir.
OS Meta Kullan: Microsoft Office ve ODF harici formatların ADS ile etiketlenmesini sağlar. Bu etiketler sadece Shell/Desktop sınıflama arcı tarafından oluşturulur.
Eklentilerde Sınıf Küçültmeye İzin Ver :Sınıflar en önemli en üstte olacak şekilde oluşturulmalıdır. Bu seçenek ile kullanıcının daha önce sınıflanmış bir dokümanı daha düşük bir sınıfa alıp alamayacağı belirlenir. (Çok Gizli → Gizli gibi)
İç e-postalarda sınıflama yapılsın : Özelliği kullanıldığında mail atılırken gönderilen domain adresi ile hedef domain adresi aynı olduğunda sınıflama sormadan mail gönderimi yapılabilir.
Log Formatı: Varsayılan olarak sınıflanan bütün dokümanlar loglanır. Bu log sunucu tarafında tutulur. Bu işlemi pasif hale getirebilir veya loglama formatını değiştirebiliriz. Loglar diğer GEODI logları ile aynı yerdedir.
Özelleştir
Özelleştirme ile varsayılan kurallar Kullanıcı, Grup, IP veya sııflama yapılan uygulama/eklenti aracı bazında değiştirilebilir.
Örneğin belli bir kullanıcı grubu için sadece otomatik sınıflama yapabilir, sınıf küçültmeye yetkili ya da sınıflama zorunluluğu yok diyebilirsiniz.
Her bir kural bir özelleştirmedir. Dilediğiniz kadar ekleyebilirsiniz. Kurallar birbirini kapsamaktaysa en son yapılan özelleştirme son kullanıcı için geçerli olur.
Aktif: Özelleştirmeyi son kullanıcılarda kapatıp/açma olarak kullanabilirsiniz.
Adı ve Açıklama: Çok sayıda özelleştirmeniz varsa yönetim kolaylığı için sistematik bir isimlendirme ve açıklama yazmanızı öneriyoruz.
Kullanıcılar: Özelleştirmenin etkileyeceği kişi, grup bilgileri buraya yazılır. Birden fazla kişi/grup seçilebilir.
Uygulamalar: Özelleştirmenin etkileyeceği uygulamalar seçilir. Birden çok seçilebilir. Eğer hiçbiri seçilmez ise özelleştirme bütün uygulamalar için geçerli olur.
Otomatik Sınıflama, Form Gösterimi, OS Meta Kullanımı, İç Epostalarda Sınıflama, Eklentilerde Sınıf Küçültme: Değiştirmek/özellştirmek istediğiniz özelliği seçiniz.
Sınıflama Kullanılmasın: Seçtiğiniz grup veya uygulama için sınıflamayı devre dıiı bırakabilirsiniz.
Kullanılabilecek Sınıflar: Bazı sınıfların sadece belli gruplar veya departmanlar tarafından verilmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda her özelleştirme için hangi sınıfların olduğunu vererek belirleyebilirsiniz.
Makro: Makro ile gelişmiş seçenekler oluşturabilirsiniz. IP bazlı, zaman bazlı kurallar oluşturmanız mümkündür.
Makro Örnekleri
c.Client!=null && c.Client.GetClientIPAddress()=="192.168.1.14"
yazılarak özelleştirmenin geçerli olacağı ip adresi seçilebilir.DateTime.Now.Hour>8 && DateTime.Now.Hour < 18
Belirli saatler arasında özelleştirmenin kullanılması sağlar.
https://service.decesoftware.com/api linki üzerinden kullanabilecek nesnelere ulaşabilirsiniz.
Pop-Up metin ayarları
Sınıflama arayüzünü terimlerini tercihlerinize göre değiştirebilirsiniz.
Otomatik Butonu: Sınıflama arayüzünde bulunan otomatik butonunun adıdır.
Kategori: Açılan Pop-Up arayüzünde üst kategori sınıflarının sol tarafına genel başlık eklemek için kullanılır.
Alt Kategori: Açılan Pop-Up arayüzünde Alt kategori sınıflarının sol tarafına başlık eklemek için kullanılır. Başlık olarak sınıf tanımlarının içindeki kategori ismi kullanılmak istenilirse “Sınıf kategorisini kullan” işaretli olmalıdır. Kategorili yapı kullanılmıyorsa bu alanlar boş bırakılmalıdır.
Form Başlığı: MS ofis için kaydetme/yazdırma sırasında açılan diyaloğun başlığı değiştirilebilir.
Açıklama: MS ofis için kaydetme/yazdırma sırasında açılan diyaloğa açıklama eklenebilir/değiştirilebilir.
Sınıf Seçilmemiş Mesajı: MS ofis için kaydetme/kapatma/yazdırma sırasında açılan diyalog üzerinde eğer doküman için sınıf seçilmemişse gösterilecek mesaj.
Tamam Butonu: MS ofis için kaydetme/kapatma/yazdırma sırasında açılan diyalog üzerinde bulunan Tamam butonu metni değiştirilebilir.
Sınıf Tanımlanmamış: Sınıflanmamış dokümanlarda görünecek dokümanın sınıfsız olduğunu belirten sınıf.
Üst Alan Zemin , Yazı Rengi , Alt Alan Zemin Rengi: GEODI Classifier Add-In ekranında açılır pencere üzerindeki renk kombinasyonlarını değiştirmek için kullanılır. Yanlış veya eksik değer aldığında default renklerimizde çalışır.
Sınıf Tanımlanmamış İkonu: Sınıflanmamış dokümanlarda görünecek dokümanın sınıfsız olduğunu belirten sınıfın ikonu.
Kurulum
Kurulum için gereken token ve MSI parametleri yazılım tarafından otomatik oluşturulur. Detaylar için lütfen istemci veya OWA kurulum sayfasına başvurunuz.