GEODI’yi hep Ara-Keşfet-Sınıfla-Maskele mottosu ile görüyorsunuz. Veri keşif genelde hep KVKK ya da PCI/DSS gibi regülasyonlarla ilgili olarak gündeme geliyor. GEODI regülasyonlar için gereken veri keşfinin çok daha fazlasına sahip. Burada keşif yeteneklerinin biraz daha derinine ineceğiz.
GEODI Verideki gizli değeri ortaya çıkarma uzmanı ve bu işi çok farklı şekillerde yapıyor. Keşif başlı başına bir fayda. Bu sayede veri sızma risklerini daha iyi anlıyoruz, korumamız gereken verileri daha iyi anlıyoruz ve özetle daha güvende oluyoruz.
Ağ grafiği bir adım ötedeki bir araç ve bize daha derindeki ilişkileri gösteriyor. Listelere veya dokümanlara bakarak çıkaramayacağımız bir hikaye söyliyor. Bu yazıda ağ grafiği nasıl kullanılırı ele alacağız.
Hukukçular, Basın danışmanları, Bağımsız denetçiler, Müfettişler, Uzmanlar, Yöneticiler veya Dijital Forensic ile ilgili herkese yarayacaktır. Araçların kullanımı basit, sonuçlar etkilidir.
Ağ Grafiği nedir?
Görselde örnek bir ağ grafiği var. Ağ grafiği noktalar ve noktaları birbirine bağlayan çizgilerden oluşuyor. Bir yol ağı gibi de düşünebilirsiniz.
GEODI ağ grafiğinde noktalar kelimeleri(yani keşif sonucu bulunanlar) veya dokümanlar, çizgileri de ilişkiler olarak yorumlamalsınız.
Ağ grafiği GEODI Discovery paketinin bir parçasıdır.
Görselin kaynağı web sitemizdeki örnek projelerden birisidir 1013-Veri Koruma-KVKK - GEODI (decesoftware.com)
Başlamadan önce bilmemiz gereken bir kaç konu
Ağ grafiği analizi zorlu bir analizdir. GEODI’nin terabyte, petabyte seviyesinde veri keşfi yaptığını düşünürsek, bütün ilişkilerin tek seferde bir grafikte görülmesini bekleyemeyiz. 2 sebep var, birincisi anlaşılır bir görsel elde edemezssiniz, diğeri performans. Sizlerin de deneyimlediğiniz GEODI performansı ağ grafiği için de geçerli ama fiziki kısıtlar dahilinde.
Görseli aynı projeden aldık. Örnek projede sadece 5000 içerik var. Gördüğünüz gibi çok anlamlı bir görsel yok.
Bu nedenle ağ grafiğinden anlamlı sonuçlar elde etmek için her zaman veriyi daraltmalısınız
Ağ grafiği görseli sizin için daha anlamlı kılmaya yönelik düzeltmeler yapar. Dilediğiniz zaman durdurabilir veya sorguyu değiştirerek yeniden başlatabilirsiniz.
Ağ grafiği veriyi 1 veya 2 seviye yükler, diğer seviyeleri navigasyondan anlatıldığı şekilde yükleyebilirsiniz.
Ara ara bilgisayarınızı zorlayabilir, zaman tanımalısınız.
Navigasyon
Ağ grafiğinde harita gibi Fare orta tekerleği ile yaklaş, uzaklaş yapabilirsiniz. Aradığını bölgeyi büyütebilirsiniz.
Her hangi bir noktaya sağ tıklayarak, özellikler ile dokümanlar ulaşabilirsiniz.
Ağ grafiğini bir seviye daha yüklemek için genişlet işlemini kullanabilirsiniz.
Doküman-Kelime İlişkileri
Bir dokümanda keşfedilenler nedir? sorusuna cevap veriri.
Dokümanlar merkezde, dokümanda bulunan her bir isim, tarih, yer, kredikartı çizgilerle bağlanır. Aynı isim başka dokümanda yer alıyorsa aynı noktaya bağlanır. Böylece dokümanlar arasındaki ilişkileri de izleyebilirsiniz.
Facet alanında keşif sonuççarını sınırlamanız mümkündür, sadece isimler ve credikartlarını bırakabilirsiniz.
İlişkilerin Keşfi yazısında anlatıldığı gibi yakınlık operatörünü kullanarak daha derin analizler yapabilirsiniz.
Kelime-Doküman İlişikkilier
Doküman-Kelime analizinin tam tersidir. Bir isim ortada, ismin geçtiği dokümanlara bağ vardır.
Kelime-Kelime ilişkileri
Kelime-Kelime analizinde dokümanlar doğrudan yer almaz, dolaylı olarak yer alır. Aynı dokümanda yer alanlar birbirine bağlıdır. Bu bağ İlişkilerin Keşfi yazısında anlatılanlara göre değişir.
Hangi Veriler?
GEODI 200+ veri kaynağını kapsayarak hiç bir dijital veriyi dışarıda bırakmaz. OCR marifeti ile taranmış belgeler de işlenir. Veri tabanları, Word, Excel, Open Ofis dosyaları, e-postalar, UYAP dosyaları , videolar, ve resimler dahil kapsanır.
Yani Faturalarınız, Raporlarınız, teklif dosyaları, Proje dosyaları, Şartnameler, Sözleşmeler ve daha fazlası hiç bir işleme tabii tutulmadan GEODI tarafından işlenebiliyor. Listede bulamadığınız Yeni kaynakları eklemek her zaman mümkündür.
GEODI Veri Kaynakları - GEODI - DESTEK (dece.com.tr)
**