İlişkilerin Keşfi
GEODI’yi hep Ara-Keşfet-Sınıfla-Maskele mottosu ile görüyorsunuz. Veri keşif genelde hep KVKK ya da PCI/DSS gibi regülasyonlarla ilgili olarak gündeme geliyor. GEODI regülasyonlar için gereken veri keşfinden çok daha fazlasına sahip. Burada keşif yeteneklerinin biraz daha derinine ineceğiz.
Veri keşfi ile bulunan kişiler tarihler ve yerler arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılması pek çok meslek grubunda ve işte kritik önemde bir bilgidir. 2 kişi hangi dokümanlarda birlikte geçiyor, aynı fotoğraf karesinde kimler var, bir kişi hangi yer isimleri ile birlikte anılıyor, bir kelime ile ilgili kişiler , yerler veya tarihler nelerdir gibi çoğaltabileceğimiz pek çok analizi GEODI araçları ile kolayca yapabilirsiniz.
Hukukçular, Basın danışmanları, Bağımsız denetçiler, Müfettişler, Uzmanlar, Yöneticiler veya Dijital Forensic ile ilgili herkese yarayacaktır. Araçların kullanımı basit, sonuçlar etkilidir.
Hep Kişi isimleri, yerler veya tarihler dedik ama yazılanlar GEODI veri keşif araçlarının keşfettiği her şey için geçerlidir.
İlişkiden ne kastediyoruz?
GEODI keşif araçları veri içindeki isimler, yer isimleri, adresler, TCNO, kredikartı, firma ismi veya kullanıcıların tanımlayabileceği pek çok varlığı tanır. Tanınan bu varlıklar içeriklerin bir özetidir. Biz GEODI de bunlara kelime diyoruz.
Kişi-Kişi aynı dokümanda olabilir. Bu bir ilişkidir.
Kişi isimleri aynı dokümanda çok farklı yerlerde geçiyordur bu bir ilişki olmayabilir, ama yakın geçiyorsa ilişki diyebiliriz.
Aynı isim farklı dokümanlarda geçiyordur dokümanlar ilişkilidir diyebiliriz.
Hangi Veriler?
GEODI 200+ veri kaynağını kapsayarak hiç bir dijital veriyi dışarıda bırakmaz. OCR marifeti ile taranmış belgeler de işlenir. Veri tabanları, Word, Excel, Open Ofis dosyaları, e-postalar, UYAP dosyaları, videolar, ve resimler dahil kapsanır.
Yani Faturalarınız, Raporlarınız, Teklif dosyaları, Proje dosyaları, Şartnameler, Sözleşmeler ve daha fazlası hiç bir işleme tabii tutulmadan GEODI tarafından işlenebiliyor. Listede bulamadığınız yeni kaynakları eklemek her zaman mümkündür.
GEODI Veri Kaynakları - GEODI - DESTEK (dece.com.tr)
İki İsmin Yakınlığı
İsim1 İsim2
şeklinde yazdığımız zaman bize her iki ismin de geçtiği içerikler gelir. Ancak bu isimlerin yakın olması gerekmez. İsim1
ilk sayfada, isim2
çok uzakta, 50. sayfada olabilir. Bu şekilde doc1 ve doc2 her ikisi de gelir.
GEODI özel bir arama operatörü (yakınlık) ile sorunu çözer. Bkz: GEODI Sorguları - GEODI - DESTEK (dece.com.tr)
İsim1() isim2()
şeklinde yazdığınız zaman isimlerin maksimum 10 kelime uzak olması gerektiğini söylersiniz. Sorgunuza sadece doc1 uyacaktır. 10 kelime uygun değilse İsim1(5) isim2(5)
veya İsim1(30) isim2(30)
şekilde uzaklığı belirtebilirsiniz.
Mesafe değerini sezgilerinize göre belirlemelisiniz. 10 kelime uzaklık ortalama paragraf büyüklüğüne göre seçilmiştir ve varsayılan değerdir.
Bir isim ve yer adının yakınlığı
Kural tamamen aynıdır.
İsim1() Yeradı1()
yazmanız yeterlidir.
İsim1() Isparta*()
veya İsim1() Isparta~()
gibi yazımlar da mümkündür. * ile Ispartalı, Ispartada gibi yazımlar, ~ ile hatalı yazımlar kapsanır. GEODI Sorguları - GEODI - DESTEK (dece.com.tr) sayfasında detayları bulabilirsiniz.
Ek Kriter vermek
GEODI sorgularında aynı anda bütün kuralları uygulayabilirsiniz.
isim1() isim(2) ekonomi
yazarsanız iki ismin yakın olduğu ve içinde ekonomi geçen içerikleri bulursunuz. Dilediğiniz kadar kriter eklenebilir.
isim1() isim(2) ekonomi Ocak-Mart 2023
ile ekonomi geçen ve ocak-mart arası tarih içeren içerikler gelir. Bildiğiniz gibi semantik özellikler sayesinde GEODI tarihler nasıl yazılırsa yazılsın (farklı dil, farklı şekilde, farklı alfabe..) doğrusunu bulacaktır. GEODI Sorguları - GEODI - DESTEK (dece.com.tr) sayfasında detaylar var.
Sorgunun farklı görünümleri
Şu an kadar İçerikler sekmesini kullandık. İki ismin veya bir isim ve yer adının yakınlığını sorguladık. Sorgular sadece içerikler listelemekten çok daha fazla bilgi içeriyor. GEODI bu amaçla farklı görünüm seçenekleri de sunuyor. Kelimeler, Takvim, Ağ Grafiği veya Harita bize çok daha fazlasını söylüyor.
Kelimeler Sayfası
İsim1() İsim(2)
sorgusunu ele alalım. Kelimeler sayfası bu 2 isme de yakın isim ve tarih ve diğer bilgileri listeler.
Sadece yakın tarihleri görmek isterseniz facet alanında tarihleri seçiniz. Tarihler ve yerler isterseniz ikisini de seçebilirsiniz. Seçim yoksa keşfedilen bütün kelimeler görünür.
Kelimeler sayfası size tek bir varlığa yakınlığı da sorgulama imkanı tanır. Yani, sadece İsim1()
yazabilirsiniz. Bu durumda verdiğiniz isme yakın tarihler vs gelecektir. Bu sorgu Harita, Takvim ve Ağ Grafiğini de etkiler. İçerikler etkilenmez yani İçeriklerde İsim1
veya İsim1()
yazmanın sonucu aynıdır.
Ağ Grafiği Sayfası
Ağ Grafiği GEODI Discovery Modülünün bir parçasıdır. Ağ grafiği ile kelime-kelime, kelime-döküman veya döküman-kelime ilişkileri görselleştirilir.
Çok detay var, lütfen ağ grafiği nasıl kullanılır sayfasına başvurunuz.
FacePro-Yüz Tanıma
GEODI FacePro uygulaması fotoğraf ve videolardaki yüzleri tanır. Yukarıda anlattığımız yöntemler ile aynı fotoğrafta geçen kişiler gibi sorguları yapabilirsiniz.