Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Version History

« Previous Version 29 Next »

  • GEODI Desktop Explorer (GDE), İstemci Bilgisayarlardaki verilerin merkezi bir GEODI’de indexlenmesini sağlayan çözümdür.

  • GDE her bir bilgisayara manuel veya Uygulama dağıtım araçları ile (SCCM,PDQ,..) otomatik olarak kurulur. Hangi dizinlerin indexleneceği ayarlar ile belirtilebilir.

  • GDE Windows Servis olarak kurulduğu zaman oturum açmadan da çalışabilir.

  • GDE otomatiktir, her 3 saatte bir değişen dosyaları işler.

  • GDE içerikleri sunucuya kopyalamaz. Bir arama sonucu bulunan içerikler, ilgili bilgisayardan bulunur ve açılır. Bilgisayar veya GDE açık değilse arama yapabilirsiniz ama belgeye ulaşamazsınız. Belgelerin bir yedeğini almak isterseniz, GEODI projesinde ilgili Kaynak için “İçerikleri Yedekle” ayarını açmalısınız.

  • GDE Ajanlarının izlenmesi için GEODI Ajan Yönetim Paneli.

Kurulum Checklist

GDE öncesi GEODI Sunucu kurulmuş ve aktif durumda olmalıdır.

Konu

Açıklama

Durum

GDE Token Oluşturulmalı.

GDE ler için uygun yetkiye sahip bir GEODI kullanıcısı gerekiyor. Bu kullanıcının gerçek olması gerekmiyor. Kullanıcı ile oluşturulan Erişim Anahtarı(Token) GDE ayarları için kullanılacak. Bu kullanıcının şifresinin değiştirilmemesi gereklidir. https://decesw.atlassian.net/wiki/spaces/geoditr/pages/3952811693/GEODI+Desktop+Explorer%28GDE%29+Kurulumu#Token-Olu%C5%9Fturma-%5BinlineExtension%5D

İstemci Makinelerde 1982 portu açık olmalı.

GDE-GEODI 2 yönlü haberleşmesi için varsayılanda 1982 portu istemcilerde açık olmalıdır. Bu değer değiştirilebilir. Ayarlarda ExplorerPort değeri belirtilmezse GDE tek yönlü besleme yapar, dosyaları arayabilir ama görüntüleyemezsiniz.

GEODI sunucunun public adresi olmalı.

GEODI Sunucusuna istemci makinelerden erişilmesi gereklidir. Bu erişim iç ağ veya internet üzerinden olabilir. Bu nedenle GEODI sunucusunun SSL tanımlı public bir adresi olmalıdır. İstemcide bir browser üzerinden test edebilirsiniz.

İstemciler Windows, Pardus veya MacOS olabilir.

GDE halihazırda Windows, Linux Pardus ve MacOS işletim sistemini destekler.

Pardus(Linux) ve MacOS makineler için dotnet core 7.0 yüklenmesi gerekmektedir.

Sunucu Disk kapasitesi yeterli olmalı.

GDE ile istemci makinelerde bulunan veriler merkezi sunucuda işlenir ve oluşturulan index (dosyaların kendisi değil) için ek alana ihtiyaç vardır.

Her makineden için ortalama 10Gb index varsayımı ile: 100 makine 1Tb, 1000 Makine için 10Tb ek depolama gerekir. Eğer istemci dosyalarını yedekleme seçeneğini kullanıyorsanız disk ihtiyacı daha artacaktır.

GEODI sunucusu indexleri farklı disklerde oluşturabilir. Lütfen ilgili dokümana bakınız.

İstemci verilerini dosya olarak yedeklemek istiyor musunuz?

İsteğe bağlı olarak GDE tarafından iletilen dosyaların merkezi ortamda yedeklenmesi istenebilir. Bu amaçla gerekecek disk alanı dikkate alınmalıdır.

İstemci Makinelerde İşlenecek Dizinler.

İhtiyaçlar doğrultusunda istemci makinede işlenecek dizinleri belirleyebilirsiniz. Varsayılan dizin %UserProfile% 'dır (belgeler, indirilenler, masaüstü..). Hangi dizinlerin girildiğini Windows Explorer ile görebilirsiniz.

GDE bazı dosya türlerini ihmal eder. Bu türlerin pek çoğu sistem ile ilgili arama ve keşif için yararlı olmayacak dosya türleridir.

Video ve Mp3 dosyaları boyutları ve içerikleri sebebi ile ihmal edilir. İhtiyacınıza göre ayarlarda değiştirebilirsiniz.

İstemci Makinelerden Gelen Dosyaların ek Bilgileri

GEODI ye istemcilerden gelen dosyaların meta içeriğinde verinin geldiği sistem ip, Windows kullanıcı adı, bilgisayar adı ve varsa LDAP bilgileri yazılır. Ayar dosyasında Metaveri tanımları ile kapsam değiştirilebilir.

İstemci verileri GEODI kaynak adı

İstemcilerden gelen verilerin GEODI Arama Arayüzündeki “Kaynak Adı” arama arayüzünde ve veri keşfi raporlarında görünecektir.

Projeniz ile birlikte “Keşif” adlı hazır bir panel gelecektir. Bu panelde istemcilerden gelen veri sayılarının doğru çalışması için Projenize GDE adlı tanıyıcıyı da eklemelisiniz.

MSI Paketi ve Parametreler Müşteriye Teslim Edildi mi?

Yukarıda belirtilen bilgiler doğrultusunda ayar dosyanızı güncelleyiniz. Akabinde dağıtıma hazır olacaksınız.

  • GDE kurulumu internetsiz ortamda yapılabilir. GEODI sunucusuna bağlanıldığında otomatik olarak feed işlemine başlanır.

  • GDE ile sunucu arasında bağlantı problemi yaşanırsa tekrar bağlantı sağlandığında otomatik olarak feed işlemi başlar.

  • Dağıtım sonrası GEODI sunucusunda “Default.json” dosyasından ayarları değiştirebilirsiniz. Ayarlar yeni dosyalar için geçerli olacaktır. Bu ayarlar yaklaşık 10dk içinde etkin olacaktır.

GDE Yazılım Güncelleme

Varsayılan kurulumda paketler güncel sürümlerini kontrol ve indirmek için DECE sunucusunu kullanır. Yukarıdaki işlemler sonrası bu sunuculara erişim varsa güncelleme sorunsuz bir şekilde yapılır.

Erişim yoksa aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır.

  • İlk kurulum adımına UPDATE_URL parametresi eklenmelidir. Güncellemelerin kontrol edileceği autoupdate.txt dosyasının linki http/https şeklinde verilmelidir.

  • Güncel GDE paketi ve autoupdate.txt dosyasını DECE Support ekibinden isteyebilirsiniz. Bu dosyayı aldıktan sonra içerisinde bulunan URL= değiştirilmelidir.

    • Güncel MSI dosyasını kullanıcıların erişebildiği bir dizine atıp buranın yolunu ister http/https ister file://<filepath> şeklinde verebilirsiniz.

Token Oluşturma

  1. GDE’lerin besleme yapacağı Kaynağa erişimi olan bir kullanıcı ile login olunur. Veya token arayüzünde token

  2. Geodi Token Oluşturma sayfasındaki arayüz açılır

  3. Feed aktifleştirilir. AllowList altında Edit AllowList tıklanır ve açılan listede GDE nin dosyalarımızı göndereceği içerik kaynak seçilir.

  4. “Create” ile token oluşturulur.

Merkezi GDE kural ayarları

Ayarlar GEODI sunucusunda <GEODI_APP>/Settings/Geodi.DesktopExplorer dizini içinde default.json içinde olmalıdır.

  • Kurulu GDE istemcileri bu dosyayı sunucudan otomatik olarak alacaktır. GDE kurulumları bu ayarları sunucudan otomatik olarak alacaktır.

  • Ayarlar kurulum sonrası ve indexleme devam ederken değiştirilebilir, değişiklikler yaklaşık 1h içinde etkin hale gelir.

  • Birden fazla makinede farklı ayarlar için <ClientIP>.json , <ClientUserName>.json  veya <ClientMachineName>.json isimli tanımlar kullanabilirsiniz.

{
  "FolderList": ["%UserProfile%"],// "*" karakteri tüm dizinleri tarar //
  "ExplorerPort": 1982,
  "IgnoreFiles":["*.MP4","*.MOV","*.MP3"],
  "MetaData": {
	"LDAPDN":"=d.CurrentUser!=null?d.CurrentUser.DistinguishedName:null",
	"IP":"=d.ClientIP",
	"ComputerName":"=d.ClientMachineName",
	"UserName":"=d.ClientUserName"
	}
}

Ayar Adı

Tip

Açıklama

FolderList

string[]*

Taranacak klasörleri belirtmekte kullanılır. Klasörler “,” ile ayrılarak tanımlanabilir.

Varsayılan dizin %UserProfile% 'dır (belgeler, indirilenler, masaüstünü kapsar..). https://docs.microsoft.com/tr-tr/dotnet/api/system.environment.specialfolder?view=netframework-4.0 sayfasından tam liste bulunabilir. Değerler büyük/küçük harf duyarlıdır. %UserProfile%\\Desktop şeklinde alt dizinler de tanımlanabilir.

Bütün diskleri taramak istiyorsanız [“*”] kullanabilirsiniz.

ExplorerPort

int

0 üzeri bir değer girilirse client açık olduğu sürece Geodi üzerinde içeriklerde görüntülenebilecektir.

Seçilem portun açık oldğunu teyid ediniz.

EnableLDAP

bool

true değeri verilirse dosyalara ait LDAP yetkileri de indexlenir.

Varsayılan değer : false

IgnoreFolders

string[]

Yoksayılacak klasör listesidir. * kabul edilir. Geodi Settings/IgnoreFolders altınaki ayarlarla birleştirilerek kullanılır.

Örnek : ["*:\\Özel","C:\User*"]

varsayılan değer :null

IgnoreFiles

string[]

Yoksayılacak dosya listesidir. * kabul edilir. Geodi Settings/IgnoreFileTypes altındaki ayarlarla birleştirilerek kullanılır.

varsayılan değer :["*.MP4","*.MOV","*.MP3"]

Metadata

İstemcilerden gelen dosyaları ayrıştırmak için metaveri tanımlayabilirsiniz. Bu metaveriler ayar dosyasında belirtilir. Varsayılan ayarlarda kullanılan değerler örnek dosyadan görülebilir.

Metaveriler ile arama <metaname>:<değer> ile yapılır. Örneğin IP:192.168.1.1

Tanımlanmış metaveriler ve değerleri GEODI arama arayüzünde görülecektir.

Sorun Giderme

  • Kurulum sonrası veri gelmiyorsa lütfen

    • Firewall/Antivirüs ayarlarınıza bakınız ve IT danışmanınıza başvurunuz.

    • İstemci Kapalı olabilir

    • İstemcide GDE kurulu olmayabilir

    • İstemcideki GDE aktif olmayabilir(Geod.Desktopexplorer.exe çalışmıyor olabilir)

    • Sunucu-İstemci iletişimi için gerekli port(default 1982) kapalı veya engellenmiş olabilir.

    • İstemci GEODI sunucusuna erişemiyor olabilir(GEODI Sunucusu public bir adrese sahip olmayabilir). Bu testi istemcide browser üzerinden de yapabilirsiniz.

    • GDE sürekli besleme yapan bir yazılımdır. Firewall/Virüs yazılımları sürekli iletişimi bloklayacak şekilde ayarlanmış olabilir.

    • Sabırlı olun, Çok sayıda istemciden aynı anda gelen verileri GEODI Sunucusu kuyruğa alır ve işler. Bu nedenle farklı bir teknik sorun yoksa süreç mutlaka ilerleyecektir.

  • İstemci makine IP ve İsim değişirse ~3h içerisinde dokümanlarını görüntüleyebilirsiniz.

  • İstemci makine formatlanırsa yeni bir istemci olarak kaydedilir. Eski indek korunur.

  • Merkezi ayar değişiklikleri yaklaşık 1 saat içinde etkin olur.

  • Network kaynağını korumak için varsayılanda 100Mb'dan büyük dosyaların sadece adı ve tarihi indexlenir. Bu sınır Sıkıştırılmış dosya içerikleri için 500Mb olarak ayarlanmıştır. Değerler değiştirilebilir.

  • GetLastEror üzerinde "Client is null \q \n" uyarısı alındığında Kayıt defteri üzerinden URL bilgileri kontrol edilmelidir.

  • No labels